Stiati ca ?

Analiza levigabilitate pune in evidentă cel mai important aspect cu privire la deseurile depozitate - spalarea cu apa din precipitatiile naturale a diferitelor componente si poluarea terenurilor si apelor din vecinatate.

In conformitate cu Ord. 95/2005 sunt precizate categoriile de deseuri solide, granulare, caracteristicile chimice pentru admiterea la depozitare si metodele de testare a acestor proprietati specifice.


Principalul test este analiza de levigabilitate, care simulează in laborator spalarea materialului depozitat de catre precipitatiile naturale.

Principalele componente verificate prin acest test sunt metalele grele, care nu sufera transformari in timp si sunt toxice pentru vietuitoarele si plantele terestre si acvatice. Pentru a fi incadrat pe lista aferenta unei anumite clase de depozit, un deseu este supus Nivelului 1 de testare, care consta in caracterizarea generala, realizata cu metode de analiza standardizate, pentru determinarea compozitiei fizico-chimice si pentru testarea comportarii la levigare si/sau a variatiei caracteristicilor pe termen scurt si lung. Indicatorii care trebuie testati, precum si limitele maxime admise se stabilesc pentru fiecare tip de depozit.

EU Consulting va ofera raport profesional pentru determinarea criteriilor de acceptare a unui tip de deseu pe o anumita clasa de depozite stabilesc tinandu-se cont de caracteristicile deseurilor, si anume:

- compozitia fizico-chimica;
- continutul de materie organica;
- biodegradabilitatea compusilor organici continuti;
- continutul de compusi potential toxici/periculosi;
- levigabilitatea prognozata/testata;

- proprietătile ecotoxicologice ale deseurilor si ale levigatului.

Pentru mai multe detalii si oferta personalizata contati pe suportul nostru
de ingineri profesionisti