Search

Scrisoare Verde

Adresata tuturor prietenilor mediului inconjurator


"Natura este vie și ne vorbește. Aceasta nu este o metaforă."


Ce reprezintă protectia mediului înconjurător?


Într-o altfel de abordare am putea spune că răspunsul poate fi acela care se referă la capacitatea fiecărei persoane de a lucra în așa fel încât mediul înconjurător să fie păstrat intact pentru generațiile viitoare. Dar de ce este atât de important să avem grijă de mediu și cum putem minimaliza efectele negative pe care le aducem asupra ecosistemului până în punctul când vom fi pregătiți să înlocuim acțiunile noastre într-un obiectiv comun și conștient la nivel colectiv pentru a prospera? Protejarea mediului este acum și aici, este despre un stil de viață adaptat cerințelor naturii de a se regenera continuu, dar este și despre capacitatea omului de a minimaliza impactul creat prin acțiunile proprii, de a respecta ciclul natural de raportare al naturii la om și nu o acțiune făcută doar în momentul când simțim presiunea impactului neadecvat creat în jurul nostru prin conștientizarea direcției distructive spre care se îndreaptă mediul înconjurător. Natura se poate întoarce împotriva noastră. În lipsa unei relații de respect reciproc între om și mediul înconjurător, natura se întoarce mereu împotriva noastră atunci când realizăm că dezechilibrele create artificial prin acțiune directă ne aparțin. În timp ce sistemele naturale sunt amenințate mai mult ca niciodată, natura nu este atât de fragilă pe cât putem să credem uneori. Ea se metamorfozează și se adaptează mereu condițiilor impuse.


Ce eforturi constante putem face pentru a reduce la minimum efectele activității noastre asupra mediului înconjurător?


Principalul efort este acela de a conștientiza degenerarea forțată, artificială, pe care omul o produce conștient sau inconștient chiar și prin cea mai irelevantă alegere pe care o face.


Încercând să reducem efectele activităților de producție, de utilizare a produselor, a mijloacelor de transport care poluează și prin procesul continuu de colectare a deșeurilor, putem minimaliza urmele activității noastre și putem ține sub control poluarea cu acțiuni care înclină balanța spre un mediu curat pentru generațiile viitoare.


Așa s-a născut proiectul susținut de EU Consulting respectiv Scrisoarea Verde – din dorința de a transmite un mesaj care începe să fie din ce în ce mai răspândit, un mesaj conștient și simplu, dar cu un impact puternic. Pentru că pe măsură ce nevoia și dorința noastră de energie crește, modalitățile inovatoare și prietenoase vieții în care o accesăm și o folosim cresc și ele.


Modalitățile prin care putem reduce poluarea încep să fie din ce în ce mai numeroase odată cu creșterea continuă a surselor regenerabile de energie. Fără eforturi prea mari și fără costuri suplimentare, putem să reducem poluarea și să participăm la conservarea resurselor naturale care dau viață, susțin viața și care pot distruge viața – lucru ce ne poate face conștienți de cât de important este totul în jurul nostru.


O modalitate la îndemâna oricui își dorește este Reciclarea – o parte importantă a soluției.


Reutilizând aluminiu, hârtie, sticlă, plastic și alte materiale, putem economisi costurile de producție și energie și de a reduce impactul negativ pe care extracția și prelucrarea materialelor îl are asupra mediului. Amprenta noastră este peste tot, iar cu cât reciclăm mai mult, cu atât menținem echilibrul natural al ecosistemului.


Proiectul nostru, scopul și oamenii care stau în spatele conceptului au ca obiectiv informarea periodică a colaboratorilor de impactul activităților asupra mediului în linie directă cu legislația în vigoare. Pornind de la un simplu obiect de plastic putem aborda modalități de reciclare creativă pentru a reduce poluarea și efectele sale.


Una dintre campaniile masive răspândite în America pentru protecția mediului era aceea de a impacta populația prin mesaje distribuite subit pe tot felul de obiecte de uz zilnic. Miza acestei campanii non-profit era simpla distribuire de mesaje cu impact în locuri unde nu te-ai fi așteptat ca aceste mesaje să existe. Sondajul după 3 luni de expunere a acestor mesaje asupra subiecților implicați a relevat o creștere de peste 30 % a conștientizării gesturilor mici cu impact mare pe care oamenii le pot face pentru a minimaliza poluarea. În concluzie, ca și aspect de îmbunătățire putem economisi nu doar resurse pecuniare, dar putem economisi și redirecționa energia și timpul alocat acțiunilor ineficiente din viața cotidiană.


Un gest mic făcut poate avea un impact mare asupra mediului înconjurător.


Iți dorești să faci parte din comunitatea celor care îndrăznesc să continue scrisoarea verde și să o transmită tuturor celor care o cunosc pentru simplul fapt că a conștientiza înseamnă a fi responsabil și a trata cu respect generațiile viitoare și mediul în care acestea vor activa?


Vino cu idei... ...de reciclare!


Iar noi te vom răsplăti cu un simbol care să îți aducă aminte mereu de apartenența la comunitatea scriitorilor de scrisori verzi, care pot fi și mari si mici.


Distribuie acest articol, lasă-ne un like și un comentariu cu părerea ta despre această inițiativă.


Împărtășește cu noi ideile tale despre cum poți preveni poluarea sau cum ai luat parte deja la anumite campanii de reciclare sau acțiuni anti-poluare, iar noi te răsplătim cu o cană/ un tricou/ o traistă ECO!


Think Green!

5 views0 comments

Recent Posts

See All